Ekonomi

Kazanç çağrısı: CaixaBank 1. çeyrekte güçlü büyüme bildirdi, 2024 görünümünü yükseltti

CaixaBank (BME: CABK) 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir finansal performans sergilemiş ve CEO Gonzalo Gortazar kârlılık ve kredilendirme faaliyetlerinde önemli bir büyüme kaydetmiştir. Bankanın net geliri, net faiz gelirindeki (NII) %27,4’lük artışla desteklenerek yıllık bazda %17,5 artarak 1 milyar Euro’yu aştı.

Bankanın varlık kalitesi, %2,8 seviyesindeki takipteki krediler (NPLs) ve takipteki krediler için sağlam bir karşılama oranı ile istikrarını korumuştur. Varlık yönetimi de %4,4’lük büyüme ve net girişlerle iyi bir performans sergilerken, müşteri fonları %1 oranında artmıştır. Banka, %15,8’lik maddi özkaynak getirisi ile sermaye taahhüdünü karşılama yolunda ilerlemektedir. Ayrıca, CaixaBank 2024 mali yılı için NII beklentisini yükseltti ve kredi hacimlerindeki iyileşme ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle orta tek haneli büyüme bekliyor.

Önemli Çıkarımlar

  • Net gelir bir önceki yıla kıyasla %17,5 oranında artarak toplamda 1 milyar Avro’nun üzerine çıkmıştır.
  • Net faiz geliri bir önceki yıla göre %27,4 oranında artmıştır.
  • Yeni krediler, ipotek ve tüketici kredilerindeki önemli büyüme ile yıllık bazda %3,5 oranında artmıştır.
  • Servet yönetimi varlıkları %4,4 oranında büyümüştür.
  • Takipteki krediler yüksek karşılama oranıyla %2,8 seviyesinde kontrol altında tutulmuştur.
  • Şirket, NII görünümünü 2024 yılı için orta tek haneli büyümeye yükseltti.
  • 2025-2027 stratejik planını sunmak üzere 19 Kasım’da bir Yatırımcı Günü düzenlenmesi planlanıyor.
  • Banka hisse geri alımlarına ve özel temettülere açık olup, 2024 ve 2025 yıllarında daha fazla sermaye dağıtımı yapılması beklenmektedir.

Şirket Görünümü

  • CaixaBank, hisse geri alımları ve özel temettüler şeklinde potansiyel sermaye dağıtımları ile 2024 yılı sonuna kadar 12 milyar € gelir elde etmeyi taahhüt etmektedir.
  • Banka, mevduatta pazar payını korumayı ve varlık yönetimi varlıklarını büyütmeyi planlıyor.
  • Bankanın 19 Kasım’da düzenlenecek Yatırımcı Günü’nde 2025-2027 yıllarını kapsayan ve organik büyümeye odaklanan yeni stratejik planı açıklanacak.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ayıda Öne Çıkanlar

  • Bankacılık ücretlerindeki düşüş, diğer alanlardaki gelir artışını dengelemiştir.
  • Banka, yılın ikinci yarısında NII’de bir azalma öngörmektedir.
  • Portekiz’de BPI’ın NII’sinin yıllık bazda negatif olması bekleniyor.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • Varlık Yönetimi ve koruma sigortasından elde edilen güçlü gelir artışı.
  • İspanya ve Avro Bölgesi için olumlu GSYH rakamları olumlu bir ekonomik ortama katkıda bulunmaktadır.
  • Banka, türevler aracılığıyla faiz oranı riskini aktif bir şekilde yönetmektedir.

Eksiklikler

  • Diğer karşılıklar, ipotek maliyetleriyle ilgili taleplerdeki artış nedeniyle yükselmiştir.
  • Banka, ücretlerin büyümeye dönmesini bekliyor, ancak yıllık bazda baskı devam ediyor.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • Banka, mevduatlar için pazar payının korunmasını ve varlık yönetiminde büyümeye odaklanılmasını tartıştı.
  • İspanyol hükümetinin CaixaBank’tan olası elden çıkarması, değişebilecek düzenleyici son tarihlere tabidir.
  • Olağanüstü sermaye dağıtımlarının 2024 ve 2025 yıllarında açıklanması beklenmektedir.

Özetle, CaixaBank’ın 1Ç 2024 kazanç çağrısı, net gelir ve NII’de önemli bir büyüme ile güçlü bir finansal performans ortaya koydu. Bankanın varlık kalitesi istikrarını korumaktadır ve sermaye taahhütlerini yerine getirmeye hazırdır. Yükseltilmiş NII görünümü ve varlık yönetimi ve müşteri fonlarına stratejik odaklanma ile CaixaBank, sürekli büyüme için iyi bir konumdadır. Banka yönetimi, mevcut ekonomik ortamda yol alma ve özellikle İspanya ve Portekiz’de güçlü bir pazar varlığını sürdürme becerilerine güvenmektedir.

InvestingPro İçgörüleri

CaixaBank’ın ilk çeyrek başarıları ışığında, InvestingPro verileri ve ipuçları, bankanın hisselerini değerlendiren yatırımcılar için ek bağlam sağlıyor. Piyasa değeri 38,93 milyar dolar ve F/K oranı 7,79 olan CaixaBank, cazip değerleme katlarında işlem görüyor. 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki ay için düzeltilmiş F/K oranı, kazanç beklentilerindeki mütevazı bir ayarlamayı yansıtarak 8,0 ile biraz daha yüksektir.

InvestingPro İpuçları, CaixaBank’ın hissedar getirilerine olan bağlılığının altını çiziyor; banka üç yıl üst üste temettüsünü artırdı ve 17 yıl üst üste temettü ödemelerini sürdürdü. Hissedarlara sağlanan bu istikrarlı getiri, son tarih itibariyle %5,77’lik önemli bir temettü getirisi ile tamamlanmaktadır. Buna ek olarak, analistler önümüzdeki dönem için kazanç beklentilerini aşağı yönlü revize ederek yakın vadeli kârlılığa ilişkin temkinli bir bakış açısına işaret etmişlerdir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Büyüme perspektifinden bakıldığında, bankanın 2023’ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki aydaki gelir artışı %26,88 gibi etkileyici bir seviyede olup güçlü bir operasyonel performansa işaret etmektedir. Bununla birlikte, CaixaBank’ın zayıf brüt kâr marjlarından muzdarip olduğunu ve bunun da kârlılığını etkileyebileceğini belirtmek gerekir.

Daha derinlemesine analiz ve ek InvestingPro İpuçları arayan yatırımcılar bunları https://www.investing.com/pro/CAIXY adresinde bulabilirler. Şu anda listelenen 11 ipucu daha var ve bunlar hissenin potansiyeli hakkında daha fazla rehberlik sağlayabilir. InvestingPro aboneliği ile ilgilenenler INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak yıllık veya iki yıllık Pro ve Pro+ aboneliklerinde ek %10 indirim elde edebilirler.

InvestingPro Veri Metrikleri:

  • Piyasa Değeri (Düzeltilmiş): $38.93B
  • F/K Oranı: 7,79
  • Son tarih itibariyle Temettü Verimi: %5,77

Bu ölçümler ve ipuçları, CaixaBank’ın 2024 yılının ilk çeyreğindeki performansı ile birleştirildiğinde, yatırımcılar için kapsamlı bir resim sunmaktadır. Bankanın varlık yönetimi ve müşteri fonlarına stratejik olarak odaklanması, hissedar getirilerine olan bağlılığı ile birleştiğinde, bankacılık sektöründe potansiyel olarak cazip bir yatırım olarak konumlanmaktadır.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

sehitkamilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu